2014. május 25., vasárnap

Háromból egy görögnek már egészségbiztosítása nincs




 


A brit orvosi lap, a The Lancet publikálása alapján az oxfordi, cambridge-i egyetemek és a London School of Hygiene and Tropical Medicine orvosai  kimutatták a trojka által negyedik éve kikényszerített megszorításoknak az egészségügyre vonatkozó következményeit.
Megnőtt gyermekhalálozás (2008 és 2010 között 43%-kal),  a HIV-fertőzés (15 volt 2009-ben, és 484 lett 2012-ben), visszatért a malária, emelkedett  az öngyilkosságok száma (400 eset 2008-ban, 500 eset  2011-ben).
A France Inter felidézte a görög «fantombébiket»: ha egy szülésnél az asszony nem prezentálja a reklamált 700 eurót, bizonyos intézményekben az újszülöttet addig őrzik, míg a születési anyakönyvi kivonatot be nem mutatják (hogy utol lehessen érni az «adóst»), vagy egyszerűen elveszik a személyi igazolványt. A szülők így a gyermeket hamis név alatt próbálják bejelenteni… ezek a «fantombébik».
A görög kórházak költségvetését  25%-kal csökkentették, a gyógyszertári kiadásokat a felére, eképpen bizonyos orvosságokhoz lehetetlen hozzájutni. A munkanélküliség eléri a 26,5%-ot, és 3 millió személynek, a lakosság majdnem egyharmadának (27,7%) nincs hozzáférése a közgyógyításhoz.
Egy athéni külvárosi gyermekorvos: «Jártam Ugandában, ott jobb a helyzet…».

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.