2017. június 9., péntek

A görög kommunisták blokkolták a NATO-erőket




https://histoireetsociete.wordpress.com/2017/06/07/les-communistes-grecs-bloquent-les-forces-de-lotan/
forrás: Alexandre Gasyuk (Athén)

A Görögországi Kommunista Párt (KKE) tagjai pénteken leállítottak egy NATO katonai konvojt Kozani város közelében, jelentette a helyi sajtó.

Több mint 20, NATO katonákkal megrakott gépkocsi haladt Albánia felé Görögország északi részén a "Noble Jump 2017" hadgyakorlaton való részvétel keretében, amelyet Romániában tartanak június 6 és 14 között.

Eközben Egnatiában egy kommunista szervezet által felállított ellenőrzési ponthoz érkezvén a gépkocsioszlop kénytelen volt leállni. A szervezők kibontották molinóiakat, plakátjaikat ilyen feliratokkal: "NATO-gyilkosok, Go Home" és leállítva a forgalmat közvetlenül az országúton tartottak spontán gyűlést.

A helyszínre kihívták a görög rendőrséget és a különleges rendvédelmi egységeket. A konfliktust mégis sikerült elkerülni, a NATO-katonák néhány óra állás után kénytelenek voltak megfordulni és az ellenkező irányba távozni.

A KKE európai parlamenti képviselője, Sotiris Zorianopulos, aki szintén részt vett a blokád szervezésében az nyilatkozta, «a kommunisták győztek». A képviselő elmondta az újságíróknak, hogy a NATO hadgyakorlat célja az volt, hogy tesztelje "mennyire gyors és hatásos a csapatok átdobása az Oroszországgal közös EU-határokon egy katonai konfrontáció esetén".

Az európai parlamenti képviselő felhívta a görögöket arra, hogy harcoljanak azért, hogy a NATO elhagyja Görögországot és minden NATO-támaszpontot csukjanak be. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.