2017. november 23., csütörtök

Katalónia: és most?




A La Tribune des travailleurs utolsó számában 3 katalán aktivistának adja a szót, akik 6 hete járják azokat a dolgozói és ativista köröket, amelyek a köztásaság melletti harcban kötelezték el magukat.  

Egyik, a «köztársasági védelmére alakult bizottság» tagja: «A látszólagos nyugalom ellenére az emberek aktívak maradtak: védelmi bizottságaink dolgoznak, sokat konzultálunk, győzködjük a vezetőket, hogy ne adjuk fel, ha a szabadságot választottuk. Hiába állítja a spanyol sajtó, hogy mindennek vége, ez nem így van. (…) A bebörtönzöttek családtagjai rendszeresen hírekkel és üzenetekkel szolgálnak, azt kérik, hogy folytassuk a küzdelmet, maradjunk állva, ahogy eddig. Az átélt nyomás hatására bizonyos függetlenségi  sorokban van visszavonulás. (…), de eddig az akciótervekben, amelyekre töbséggel szavaztunk, nincs változás. A 3 fő szerveződés, a Junts per Catalunya, az ERC a CUP köntörfalazás nélkül folytatja a köztársaság és a legitim kormánynak védelmét. Köszönjük a mellettünk kiállást, a győzelem a miénk lesz!»

A CUP tagja, a CDG aktivistája, önkormányzati képviselő: «A nagyrészben a CDR szervezte népszavazás eredménye arra kötelezte a kormányt, hogy lépést tegyen előre, a köztársaság kikiáltását. De a (katalán) kormánynak nem volt eszköze a köztársaság kiépítésére és a konfrontáció megszüntetésére. A CDR cselekedett az utcákon, a sztrájkokban és az ország okt. 3-i blokkolásában. (…). A dec. 21-i illegitim és kikényszerített választásokban a függetlenségi erők saját politikai programjukat mutatják be (…). A célunk, hogy összesen meghaladjuk az 50 %-ot, hogy igazoljuk a népszavazás eredményét. (…) De még egy többséggel is nehéz lesz szembenézni a helyzettel, mert úgy tűnik, hogy egy új projekt kezd teret nyerni, a spanyol álllammal együttesen rendezendő újabb referendum. Zsákutca, mert nem lehetséges paktumot kötni. Azt gondolom, az ideális forgatókönyv a többséggel megerősített függetlenség, a köztársaság alkotmányos megalapozása és a népességünk megszervezése. A függetlenségi erőknek van egy nem forradalmi része is, amely reméli, hogy Európa elismeri, beavatkozik, megakadályozza a spanyol kormánnyal ütközést. Nem valószínű.»


Egy másik, a «köztársasági védelmére alakult bizottság» tagja: «Szerintem a nov. 11-i Mi vagyunk a köztársaság-tüntetés újabb bizonyíték arra, hogy a katalán nép akarata egységes a spanyol kormány igazságtalan, antidemokratikus és önkényes döntéseivel szemben. (…). A spanyol kormánynak ugyanúgy szándékában álll, hogy eltüntesse gondolatainkat, jogainkat, kultúránkat, nyelvünket, ilyen jellegű intézkedéseket foganatosítanak. Ugyanazt a politikát folytatják, próbálkoznak a megfélemlítéssel, a nem egyformán gondolkodó katalánok megosztásával. Eddig jó volt a viszony a köztársasági hívek és spanyol államban maradni akarók között, egymást tiszteletben tartottuk (…). Hosszú utat kell bejárnunk, nagy bátorság és kitartás kell ahhoz, hogy szabadok legyünk, valódi köztársaságunk legyen. Nagy szükségünk van a nemzetközi szolidaritásra ezzel a hazug, fasiszta, korrupt spanyol állammal szemben. Köszönjük, hogy mellettünk álltok!»


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.