2017. december 9., szombat

Trump provokál, a palesztin nép veszélyben!



Trump, az USA elnöke bejelentette, hogy Izrael állam fővárosaként elismeri Jeruzsálemet, oda áthelyezi nagykövetségét. A döntés az egész palesztin nép legitim felháborodását váltotta ki csakúgy, mint az egész világon mindenkiét, aki a népek önrendelkezésének híve.  
Trump lépését jónéhány politikai vezető «sajnálatosnak» tartja, némelyek pedig úgy vélik, azt «önhatalmúlag» tette.

A leghatalmasabb ország burzsoá kormánya csúcsain is válság mutatkozik, kétségtelen. De Trump provokációja része az USA és szövetségesei (benne Magyarország) általánossá vált háborúinak. Folytatása annak, hogy Észak-Koreát a térképről letörléssel fenyegeti, hogy Szaud-Arábiát támogatja a jemeni népirtásban, hogy Afganisztánt megszállta, hogy közvetlenül beavatkozik Venezuela destabilizációja érdekében, hogy amerikai-izraeli-szaudi fenyegetések érik Libanont és Iránt. Ez a politika követi a Fehér Ház korábbi, demokrata vagy republikánus politikáját azt súlyosbítva: a Közel-Keleten újabb mészárlásokat készít elő. Kifejezi, hogy a termelőeszközök magántulajdonán alapuló rendszer zsákutcába került, és az csak a termelőerők gigantikus pusztítása, a fegyveripar növelése és a háborúk kiterjesztése árán képes túlélni.

A nemzetközi sajtó beszámolt arról, hogy Trump veje, «Jared Kushner január óta száguld ide-oda Jeruzsálem és Riad között, azon dolgozik, hogy a régi álmot megvalósítsa, Izraelhez közelítse az arabokat – legalább az Öböl monarchiáit». Izrael nyíltan együttműködik a reakciós arab rezsimekkel Irán tekintetében, ahogy a hadsereg vezérkari főnöke nyilatkozta egy szaudi újságban.

Az amerikai elnök hiába hiszi azt, hogy a Közel-Keleten a passzátszelet is ő fújja, ismét bizonyítja: a palesztin kérdésnek semmi köze a «zsidókat» és «muzulmánokat» szembeállító vallási konfliktusokhoz. Hiszen az amerikai imperializmus égisze alatt a szaudi vahhabita és a «zsidók nevében» megnyilvánuló cionista vezetők együtt készítik elő, hogy a palesztin nép nyakára tegyék a kést. A következményeek pedig minden népet érintenek a térségben, ideértve a zsidót is.

Trump provokációjának ugyanaz a logikája, mint Palesztina hetven évvel ezelőtti  felosztása, amely a palesztin nép nemzeti jogain átvépve 1947 novemberében az ENSZ az amerikai, brit, francia imperialista hatalmak és a SZU sztálini bürokráciája megegyezése keretében jött létre. Palesztina felosztása vezetett a teokrata cionista állam létrehozásához, amely célja a palesztin népet elűzése, miközben a zsidó lakosság is a gyarmatosító uralom csapdájába került. Mindenféle egyezmény, különösen az Oslo-i (1993) Palesztina felosztásán és Izrael állam elismerésén alapult, s mind csak súlyosbította a palesztinok elnyomását, mészárlását, üldözését, földjétől megfosztását, menekültek millióit elemi demokratikus jogaikból kisemmizte.

Élesen elítéljük az amerikai adminisztráció provokációját, megerősítjuk feltétlen szolidaritásunkat a palesztin néppel földjéért, a békéért és a szabadságért folytatott küzdelmében, abban, hogy joga van nemzetet alkotni, a menekülteknek joguk van visszatérni.

A munkás- és demokratikus szervezeteket arra szólítjuk, hogy tömörüljenek egységbe és mobilizáljanak a palesztin nép védelmében az amerikai imperializmus és kiszolgálói ellen.

A palesztin nép joga, hogy saját maga döntsön sorsáról, hogy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása révén létrehozza a világi és demokratikus palesztin köztársaságot Palesztina teljes területén – egyenlőséget garantálva összes állampolgárának vallásra és származásra tekintet nélkül – fővárosaként Al Qods/Jeruzsálemmel.

2017. dec.8.

(CORQI, szervezőbizottság a IV. Internacionálé rekonstrukciójáért)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.