2018. február 17., szombat

Bázis Zuttendaelben: diszkrét amerikai katonai megszállás?

 


Belgium egy részét az USA elfoglalta és a belgáknak nem szóltak semmit? Furcsának tűnik, de a kérdést fel kell tenni, mivel néhány hónapja ez a helyzet Zuttendaelben (Limbourg tartomány).


A múlt

A zuttendaeli bázis története visszanyúlik a hidegháborús időszakba. A két világ keményen konfrontálódik, az USA pedig pókhálószerűen befonja egész Európát katonai lerakataival, határain kívül urbi et orbi hinti bázisait. Belgium ennek a hálózatnak integráns része, a kis limbourgi táj eleinte tartalék repülőtérként szolgál, aztán katonai felszerelések depójaként. A Fal leomlása és a hidegháború vége okán 1999-ben az amerikaiak elhagyják. A történet itt véget is érhetne… de nem erről van szó. 2015 szeptemberében Steven Vandeput védelmi miniszter bejelentette, hogy Zuttendaelt ismét az amerikai hadsereg rendelkezésére bocsájtja, nem kifelejtve a döntésből a munkahelyek kreálásának kiváló ürügyét. Munkahelyek, munkahelyek .. bármilyen áron. 1999-ben az amerikaiak távozása után a belga hadsereg nem keveset invesztált, hogy archívumait, kiszuperált tankjai és muníciói elbontását ide helyezze.

Nemzetközi feszültség

A krími válság és a félsziget Oroszország általi annektálása után 2014-ben a NATO elhatározta, hogy gesztusként kelet-európai barátai irányába 250 páncélozott járművet küld Europa hat pontjára. Az USA – Belgium egyezmény a zuttendaeli bázisra vonatkozik, amely a Védelmi minisztérium közlésében «kizárólagosan az amerikai erők használatában nehézgépjárművek és katonai felszerelések raktározási kapacitásához» fognak tartozni. Nem részletkérdés, hogy az US-katonák épületeket is emelhetnek, ha szükségesnek látják. Nocsak…

Belgium és hosszú, túl hosszú vendéglátó hagyománya …

Meg kell állapítani, hogy Belgium – vendégszerető ország. Talán túlzottan is. Különösen az amerikai hadrereggel szemben az. Több mint 50 éve (50 !) amerikai nukleáris fegyverek állomásoznak földjén, «raktározzák», «átutaztatják» azokat. Hová? Egy 1962-es törvény engedélyezi a NATO-kötelékébe tartozó országok csapatainak itteni tartózkodását és átutazását. Az amerikaiakét is persze. A titkos belga-amerikai nukleáris egyezség értelmében a szintén limbourgi Kleine Brogel támaszponton atomfegyverek is lehetnek, pedig ez a Védelmi minisztérium tulajdona, az F-16-os vadászgépek «fészkelőhelye».     

A bázist – bázist a bázisban – pedig amerikai katonák őrzik. Ahol a nukleáris fegyverek dekkolnak. A belga hadsereget csak arra méltatják, hogy fogadja amerikai szövetségesei olyannyira veszélyes fegyvereit, hogy azt még a nemzetközi jog is tiltja, őriznie már nem lehet (micsoda privilégium!). Ez folyik 50 év óta: Belgium földjének és szuverenitásának egy darabja arra szolgál, hogy a Nagy Testvér igényeit kielégítse. Kleine Brogeltől Zuttendael csak annyiban különbözik, hogy itt nincsenek nukleáris fegyverek. Hivatalosan. De – köztünk szólva – hivatalosan azok Kleine Brogelben sincsenek.



Emlékszünk még, hogy 2003-ban, az Egyesült Államok illegális háborújának kellős közepette, Belgium engedélyezte az US hadianyagok átszállítását az országon? De facto az illegális háború cinkosává vált. Mi lesz holnap, ha Európában ismétlődik meg a helyzet és a Zuttendaelban alvó harckocsik a nemzetközi jogot sértő háborúban kötnek ki? Belgium megint tudatos cinkos lesz? Mikor végez a kormány azzal a politikával, hogy az amerikaiak lábtörlője legyen? Ahhoz, hogy béke legyen, előbb abba kell hagyni mindent, ami háborús készülődéshez vezet. Legyen már bátorságunk, hogy ellenálljunk, hogy ne hagyjuk szuverenitásunk megszüntetését!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.